Zlatna serija i Lunov magnus strip

Dvije legendarne strip edicije za yu-vrijeme u izdanju Dnevnika, Novi Sad. Od 1968. pa do rata objavljeno više od 2.000 stripova u ZS i LMS. Generacije čitatelja su odrasle čitajući svaki tjedan avanture njima dragih junaka. Uglavnom su objavljivani stripovi izdavačke kuće Sergio Bonelli, te Dardo, EsseGessE, Lug Lyon, Keystone Press Agency, Comes Roma, a bilo je i stripova domaćih autora. Zlatna serija je edicija s najviše izišlih brojeva u Jugoslaviji. Izišlo je ukupno 1.103 broja. Odmah za njom je Lunov magnus strip sa 997 brojeva. Prvi broj Zlatne serije izišao je 1968. Na naslovnoj stranici nalazi se Teks Viler, western junak koji jaše Divljim zapadom s prijateljem Kitom Karsonom, sinom Kitom Vilerom i Navaho Indijancem Tigerom Džekom. Prvi broj Lunova magnus stripa izišao je također 1968, opet s Teksom na naslovnoj strani. Dnevnik je također izdavao i Strip zabavnik, te posebne edicije “Marti Misterija”, “Nik Rajder”, “Dilan Dog”, “Bela i Bronko”, “Lun, kralj ponoći” (domaći autori), “Otkriće sveta u stripu” i mnoge druge. Junaci Zlatne serije:

Zagor — neki kažu da je Zagor bio ubjedljivo najpopularniji junak edicija Zlatna serija i Lunov magnus strip. Živi u kolibi u močvari, Darkvudska šuma. Prati ga Meksikanac Čiko. Zagorova misija je pravda u Darkvudu i mir između bijelaca i Indijanaca. Omiljeno oružje mu je sjekira koju je sam napravio. Zato njegovo puno ime Zagor-Te-Nej na dijalektu Algonkina znači “Duh sa sjekirom”. Ima mnogo prijatelja među indijanskim plemenima i traperima, a nerijetko intervenira kod vojske kad su u pitanju prava Indijanaca. Često smiruje usijane glave po raznim plemenima. Među neprijateljima ima i lude znanstvenike, vampire, okorjele kriminalce. Sve u svemu vrlo uzbudljiv avanturistički strip s elementima westerna, horrora i fantazije.

Komandant Mark — živi u vrijeme američkog rata za nezavisnost. Predvodi jedinicu Vukovi s Ontarija u borbi protiv engleskih Crvenih Mundira. Najbolji prijatelji su mu Indijanac Žalosna Sova, poglavica četiriju plemena sa Velikih jezera i bivši gusar Blaf koji ima psa Floka. Tu je i zaručnica Beti koja se ljuti kada ga dugo nema u tvrđavi Ontario.

Kapetan Miki — pomalo naivan, ali vrlo omiljen strip o Mikiju, mladiću od oko osamnaest godina koji postaje kapetan rendžera Nevade. Tu su i vjerni pratitelji; okorjele pijandure Smuk i Salaso.

Priče sa Divljeg zapada — zanimljiva serija koja prati obitelj MekDonald od samih početaka naseljavanja Divljeg zapada.

Tim i Dasti — odličan western o rendžerima Arizone, izviđačima Timu i Dastiju. Dasti voli zaviriti malo dublje u bocu.

U ZS je uz one stalne izlazilo puno drugih likova, npr. Met Meriot, Braća Bil, Deni i Sam, Red Bak, Dejvi Kroket itd. Neki su izlazili kao dodatak: Tajanstveni Alan, Roki Džo, Traper Keri itd… Usporedo s redovitim edicijama Dnevnik je izdavao i nekoliko izvanrednih edicija. Prvo su došli Žil i Marti Misterija kao izvanredno izdanje LMS, a onda horror-strip Dilan Dog, te krimi-strip Nik Rajder. Izlazili su i Bela i Bronko, te Lun, kralj ponoći kao izvanredna izdanja Strip zabavnika, a pred kraj je počela i specijalna edicija Zlatne serije.

Žil — kauboj XX stoljeća koji, nakon povratka iz vijetnamskog rata, na svom konju obilazi američke gradove pune automobila i svega onog što Žila nervira.

Marti Misterija — detektiv nemogućeg; piramide, NLO-i, parapsihološki fenomeni i sve moguće misterije svijeta njegova su specijalnost. S njim je uvijek i njegov pomoćnik Neandertalac Java, a u New Yorku gdje živi čeka ga zaručnica Dijana Lombard.

Dilan Dog — vampiri, vještice i sva moguća čudovišta njegova su specijalnost. S njim uvijek u akciji njegov pomoćnik Gručo Marks, identičan lik istoimenom komičaru.

Nik Rajder — detektiv njujorškog odjela za umorstva. S njim je uvijek u akciji “obojeni” kolega Marvin Braun, koji neodoljivo podsjeća na Edija Marfija.

Mali Rendžer — mladi kapetan teksaških rendžera Kit Teler jaše Divljim zapadom u pratnji simpatičnog brkonje Belevena.

Veliki Blek — ili Blek Stena; još jedan borac protiv engleskih Crvenih Mundira u ratu za američku nezavisnost. Njegovi najbolji prijatelji su profesor Okultis i mali traper Rodi. Stalno mlate Crvene Mundire. Žive u logoru trapera u jednoj šumi. Početkom 1980-ih počeli su ga crtati i domaći autori.

Mister No — odličan avanturistički strip s mjestom radnje u Amazoniji, Brazil. Džeri Drejk zvani Mister No, veteran Drugog svjetskog rata i vojni pilot kojem se sve zgadilo odluči se povući iz New Yorka u Manaus, mali gradić na rijeci Amazoni. Kupuje mali avion Pajper i radi kao turistički prijevoznik; nažalost nema sreće s mušterijama koje ga stalno uvaljuju u nekakve avanture i opasnosti od kojih je i pobjegao iz Amerike.

Ken Parker — odličan western strip koji prati Kena Parkera na putu kroz cijele Sjedinjene Američke Države. Ken Parker, “egzistencijalni traper”, ima lice Roberta Redforda.

Karabina Slim — klasični western u kojem se kao kuriozitet pojavljuje parni stroj Lizi, preteča automobila koji je konstruirao profesor Sulivan. Njegov mali nećak Đipi često prati Karabinu Slima u avanturama.

Džudas — pravim imenom Alan Skot, Pinkertonov agent i bivši bandit. Bivši kolege banditi dali su mu nadimak po Judi jer ga smatraju izdajicom. Nemilosrdan i surov u obračunu s kriminalcima širom Divljeg zapada. Džudasov lik napravljen je po uzoru na glumca Charlesa Bronsona.

U Lunovom magnus stripu izlazili su kao dodaci još mnogi junaci, npr. Kočiz i Zoro, Gorak, Ivan Karin, Svemirski patroldžija, Rahan, Princ Fantom, Dr. Žistis…

  • anonim.