Zeko i potočić

Jedna od najpoznatijih dječjih pjesama 1970-ih godina. Komponirao ju je Branko Mihaljević (otac neuspješnog songwritera Marija Mihaljevića), u lisping izvedbi Zdenke Vučković (“…i pljače, pljače theko, za potočićem tim”), pjevačice koja se i inače bila specijalizirala za novelty songs (sjetiti se “Tata kupi mi auto”).

Singl je bio nevjerojatno uspješan — više od 100.000 prodanih ploča! Iako su djeca redovito cmizdrila kod slušanja. Roditelji su odnekud imali predodžbu da djeca “vole” ovakvu “primijenjenu” muziku. To što bi se klinci rasplakali pred kraj — k’o u Disneyjevim crtanim, kad se oči pune suzama kao bazeni, ravnomjerno i vidljivo — starcima nije smetalo.

“Zeko i potočić” asocira me na onu bolećivu, tužnu atmosferu rođendana djece do pet godina, kad se klinci dosađuju jer im starci ne daju disati, pa nervozni samo čekaju priliku da se potuku ili da se neko od djece zamaže klopom pa da ono, dok mama bijesno maramicom čisti obleku, počne plakati. “Zeko i potočić” bio je idealni uvod u to.

  • Đorđe Matić