Zagrebačka škola crtanog filma

Nedeljko Dragić: “Dnevnik”, 1974.

Jedan od najpoznatijih artikala jugoslavenske kulturne proizvodnje; kad bi u svijetu spomenuli Jugoslaviju ljudi bi obično rekli “Tito” i “Zagreb film”. Zagreb film utemeljen je u siječnju 1953. godine, a studio za crtani film 1956. Tri godine kasnije, “simboličko rođenje”: Georges Sadoul na festivalu u Cannesu izjavljuje: “Pojavila se Zagrebačka škola crtanog filma!”. Godine 1962, Zagreb film osvaja Oscara za Surogat  Dušana Vukotića, prvi Oscar jednom neameričkom crtanom filmu.

Kritična, duhovita, naglašeno umjetnička, sjajnog, maštovitog i nadasve — od autora do autora različitog crtačkog stila i animacije, Zagrebačka škola bila je jedan od onih autentičnih centralno ili istočno-evropskih umjetničkih pokreta. Poput praške škole u igranom i dokumentarnom filmu, donosila je svoj prepoznatljivi, iznimno svježi stil i vršila utjecaj i na Istoku i na Zapadu, probijajući granice i, kao i sva dobra umjetnost, ujedinjujući svijet.

Važni autori zagrebačke škole crtanog filma su Vatroslav Mimica, Vladimir Kristl, Borivoj Dovniković-Bordo, Zlatko Grgić, Nedeljko Dragić, Vladimir Jutriša, Ante Zaninović, Aleksandar Marks, Zdenko Gašparović, Zlatko Bourek, Joško Marušić i Krešimir Zimonić.

Sjajan festival animiranog filma koji se održavao svake godine samo je pojačao ovaj utjecaj i stavio Zagreb na svjetsku mapu važnih festivala. Malo je djece, od milijuna što su širom svijeta odrastala urlajući od sreće zbog Duška Dugouška / Zekoslava Mrkve, imalo tu sreću da na ulicama svoga grada vidi relaksiranog bradonju u trapericama — Chucka Jonesa, autora obožavanog crtića, i pruži mu crteže omiljenog lika da ih potpiše.

  • Đorđe Matić