Yugo

Ilustracija: Dragan Mileusnić

Osobni automobil koji pokreću 32 kilovata, 45 konja, 900 kubika, dužine je 3.940, širine 1.580 i visine 1.390 mm. Yugo je najpopularniji automobil jugoslovenske proizvodnje. U proizvodnju je ušao oko 1983. godine i nikako nema nameru da izađe iz nje. Varijacije motora su od 45-65 ks, a varijacije nalepnica na zadnjim vratima su od 45, 55, 65, 60efi, 45a, 55a, 45ax, 55ax, 55ex — onaj sa većim brojem više košta. Naravoučenije: skinite nalepnicu od komšije, a kupite jeftiniji.

Yugo je poznat po dugom čekanju da bi se dobio nakon što ste ga uplatili (i po više godina). Takođe je poznat po tome što je fabrika Zastava sa svojim kupcima igrala igru iznenađenja pod nazivom “Pogodite kakav je vaš auto!” — naoko svi su isti i kao novi, ali zahvaljujući varirajućem kvalitetu neki vam traje par godina ili 30.000 km, dok sa drugim možete da se vozite 10-15 godina i 150.000 km bez ikakvih problema, čak da ponovo poželite da kupite isti.

Početkom 1990-ih počeo se često pojavljivati u američkim filmovima. Bruce Willis ga vozi u filmu Die Hard III, pojavljuje se i u filmu The Crow sa Brandonom Leeom. U filmu Start Flag pretiče grupu likova koji voze WV Caravelu i jedan od njih prokomentariše: “Može li ovaj WV brže da ide, gledaj šta nas pretiče…”, dok se u Steve Martinovom filmu Bowfinger pojavljuje na plakatu iza glavnog glumca. Ipak, najzastupljeniji je u recentnom holivudskom filmu Drowning Mona gde čitavo jedno naselje vozi samo — Yuga. Takvoj atmosferi u američkoj javnosti pridonio je poslovni potez jednog autodilera iz New Jerseya koji je svoju tvrtku reklamirao sloganom: “Ako kupite automobil skuplji od 30.000 $, besplatno dobivate Yugo”!

Posao stoljeća, kako je nazvan Yugo projekt, počeo je neslavno. Beogradska televizija uživo je prenosila polazak prvog vlaka natovarenog “jugićima” prema luci Bar, odakle je trebao krenuti prema Americi. Cijela je ta fešta upriličena s visokim gostima uz izravni TV-prijenos, iako se znalo da vozila nisu dovršena. Sutradan se vlak vratio u tvornički krug, kako bi se vozila dovršila. U mit je ušla (vjerovatno apokrifna) priča o vlasniku Yuga koji nije mogao otvoriti prozor svog novog automobila, a kad je skinuo “tapecirung” s vrata, pronašao je poruku radnika Crvene zastave: “Kakva plata takva vrata!”

  • Marko Tasić, Boris Popović