Trifunović, Duško

Sarajevski pjesnik i književnik, dječji pisac i pjesnik te autor TV-emisije “Što djeca znaju o zavičaju” i divnog “Nedjeljnog zabavnika”. Ipak, vjerojatno će ostati zapamćen kao par excellence tekstopisac sarajevske pop-scene — Bijelo dugme, Indexi, Jadranka Stojaković, Bata Kovač, Gabor Lenđel, Ranko Boban i drugi, snimili su pjesme s njegovim tekstovima.

U nekoj vrsti simbioze s najboljim muzičarima generacije, Trifunović je za nepuno desetljeće, u čudesnom nadahnuću stvorio niz klasika domaće popularne glazbe, pjesama što su činile soundtrack naših života: “Ti si mi bila u svemu naj, naj, naj” Indexa (“Svi mi sada svoju tamu nude, al’ iz tebe sija ljepši sjaj…”), “Zlatna ribica”, “Glavo luda”, “Ljubomora”, neopisiva “Ne plači” u izvedbi Zdravka Čolića i druge.

Najuspješnija je njegova suradnja s Goranom Bregovićem. Bijelo dugme je snimilo nekoliko pjesama na Trifunovićeve tekstove (“Glavni junak jedne knjige”, “Šta je, tu je”…), a tour de force ove suradnje bile su “Ima neka tajna veza” (naslov što je u međuvremenu postao fraza našega jezika), “Šta bi dao da si na mom mjestu” (tematski novum u domaćoj poeziji — problematizira poziciju rock-zvijezde: “Šta bi dao da si na mom mjestu, da te mrze a da ti se dive…”) i veličanstvena “Pristao sam biću sve što hoće” (“dokle pjevam dotle i postojim, prijatelji bivši, prijatelji budući — pamtite me po pjesmama mojim…”).

  • Đorđe Matić