TIPS

Karikatura: Ivo Voljevica

“Teorija i praksa samoupravnog socijalizma”, predmet u srednjim školama 1970-ih godina. 1980-ih se zvao MiSS — “Marksizam i socijalističko samoupravljanje”. Udžbenik je imao sjajnu ilustraciju s kongresa talijanskih komunista — šljaker u kariranoj košulji, na bauštelu, sa šljemom pokraj, ali s montiranom Marxovom glavom.

Pored teorijskih tekstova neomarksističke škole i ekspraxisovaca — Gaje Petrovića, Predraga Vranickog, Kangrge itd. — tiskani su stihovi “Revolution” Beatlesa (“if you believe in chairman Mao…”) i “The times they’re a-changing” Boba Dylana, tekstovi o američkim Indijancima, sociološka analiza pjesme “Majka Muju šišala na struju” Poletova novinara s plemenitaškim prezimenom/pseudonimom i masa drugih zanimljivih stvari. Izgleda da su knjigu radili neki “anarholiberali” ili osviješteni kasnomarksistički filozofi — u svakom slučaju moderan, svjestan udžbenik koji je najavljivao nova vremena. Alas!

Još kad se svemu pribrojila činjenica da je TIPS predavao profesor Darko Kenings-nešto, bradati tip s naušnicom u uhu, koji je u školu dolazio u izraubanoj “peglici” — dakle, gotovo stereotipni šezdesetosmaš — a s kojim se moglo pričati o reaktoru u Krškom, Mladini, birokraciji i rock‘n’rollu (uz njegovo obavezno “Bregović je režimlija”), onda je jasno zašto neki od nas ta “vunena vremena” pamte s nježnošću i gorčinom.

  • Đorđe Matić