Šta djeca znaju o zavičaju

Jedna od najlegendarnijih “obrazovnih” emisija. Trajanje 30’, termin udaran — oko 10:00. Repriza za one koje su je eventualno propustili u 18:00 časova. Putnik-namjernik Duško Trifunović, voditelj i poznati pjesnik (Bijelo dugme uglazbilo je nekoliko njegovih pjesama) u pratnji jednog kamermana vrlo neobavezno bi razgovarao sa djecom o svemu i svačemu. Emisija je imala osnovicu po kojoj se odvijala, ali je svakako najpopularniji njen dio bio onaj u kojem Duško zada riječ, a onda četa đaka pokušava da pogodi od čega je ista nastala.

Kao primjer navodim razmišljanje jednog učenika iz Mostara o tome kako je nastala riječ “demokratija”. Prvo se nasmijao mudrostima svojih drugara, a onda je izrekao svoju teoriju. Dvije žene su se šetale mostarskim mostom (to je u svakoj priči o Mostaru pod moranje), i nakon što je počela padati kiša (još jedno moranje — Mostarske kiše), jedna od njih otvori kišobran i zaštiti se, dok ova druga, shvativši svu ozbiljnost situacije i činjenicu da će da pokisne, prvo ljubazno upita svoju prijateljicu da i ona uđe pod kišobran, a nakon dobivenog niječnog odgovora kaže: “De, mokra ti ja…”.

Svidjela mi se definicija radiovoditelja Saše Savića, koji kaže da je to školska emisija u kojoj je pola djece u YASSA trenirkama, a pola ih je klempavo! Moj prijatelj iz Tuzle (nakon što sam od njega izvukao da je bio sudionik ove emisije) tu je definiciju zdušno demantirao, tvrdeći da mu je majka prije emisije peglala svečanu bijelu košulju cijeli dan i pride odvojila 10 dinara i poslala ga na prijevremeno šišanje, kako bi “ispao” lijep na TV-u i slikao se s čika Duškom.

Savićevoj definiciji ja bih dodao i rumenilo koje bi se javilo na licima svih đaka nakon upućenog Duškova pitanja o tome ko se kome sviđa u razredu. Po meni je emisija bila odraz sociopatološkog iživljavanja nad nezrelim dječacima i djevojčicama, s neizlječivim traumama kao posljedicama, i kao takvu ju je trebalo zabraniti. Što reći na kraju osim: obrazovna emisija?!

  • anonim.