Skupljanje salveta

Osim što su jedna drugoj ispunjavale spomenare i igrale gumi-gumi, djevojčice u pretpubertetskoj dobi skupljale su salvete. Za razliku od skupljanja značaka (Titov crveni ćirilični potpis…) ili praznih limenki gaziranih sokova (Fante, Cole, Seven Up-a…), ovo je bio hobi isključivo za djevojčice.

Kolekcija salveta obično se čuvala u kutiji od bombonijere (“Djevojka s lutnjom”), a salvete su se iz kutije vadile s najvećom pobožnošću i pažnjom, jer ne daj bože da se koja zgužva ili — nezamislivog li užasa — zdrapa. Ako bi se salveta dobila zgužvana, prije dodavanja kolekciji ona bi se danima prešala u kakvoj debeloj teškoj knjizi. Salveta je bilo raznovrsnih: žarkih boja sa šarenim rubom, baršunasto mekanih, ili pak djevičanski bijelih, svilenkastih i šuškavih i laganih poput perca, s čipkastim reljefom, ili prigodnih (božićnih, uskršnjih..). Kako se do svih tih silnih salveta dolazilo dan danas mi nije jasno; ono čega se sjećam je da se kolekcija “gradila” uglavnom trampom. To da je bilo barbara koji bi tim predivnim delikatnim collector’s item-ima bili u stanju obrisati usta, to nismo mogle ni zamisliti.

I zamislite vi onda tu užasnutost, taj plač i tu vrisku kada je jedna djevojčica iz mog kvarta jednoga dana došla do stravičnog otkrića da joj je stariji brat (bezdušnik!) — pritisnut velikom nuždom — u nedostatku toalet-papira na najužasniji zamislivi način uništio njenu dragocjenu i bogatu kolekciju salveta.

  • Iris Adrić