Rokeri s Moravu

Vokalnoinstrumentalni sastav. Osnovao ga je V. Užičanin alias Boris Bizetić, bivši zabavni pjevač ograničena uspjeha. Svaki član je bio “karakter”, kao šumadijska Braća Marx: zajebant Bizetić, onda “onaj zgodni” s runjavim prsima i velnavom kosom, pa marginalac s cvikerima, afrom ispod šajkače i velikom, plastičnom dudom obješenom oko vrata i na kraju — onaj medo što je, naravno, pjevao bas.

Sa satiričnim odmakom sintetizirali ortodoksni domaći folk i strani rok. Jedan od tipičnih hitova bio je “Krkenzi kikiriki” (“…everi dej — jes aj krk / žvakenzi buble gume everi najt — jes aj žvak…”). Spomenuti hit uspostavio je “šatrovački” sufiks –enzi (npr. Džok + enzi). Takođe upamćeno: “Ja Tarzan, a ti Džejn — lele dunje ranke / Od moravski krokodili ću pravim opanke…”, ali moglo bi se nabrojati bar dvadesetak hitova — prve ploče gotovo da su bile ispunjene singlovima — “Stojadinka ovce šiša”, “Turio Ljubiša (pivo da se ladi)”, “Moj se pevac spanđo sa tvoju kokošku”, “Kod Đoku u disko”, “Tango Javorka”.

Kasnije su pratili i “trendove” — pojavu pizzerija (“Picerija, picerija, naša pica će vi prija”), televiziju (“Din-din-Dinastija, serija mi najmilija… to je čudna familija, svakem tuđa žena prija”), a pravili su i neku vrstu meta-hitova, komentirali kolege: na “Manuela cha cha cha” Srebrnih krila, Rokeri su promptno reagirali sa “Pirotjanski ča-ča-ča (u Pirot sam čuo ja)”.

Krajem 1970-ih bili su beskrajno popularni, nijedan TV-show koji je držao do sebe nije ih mogao ne pozvati ako je htio gledanost. Koncerti su im bili posjećeni kao oni Bijelog dugmeta, što je tada bio plafon — narodnjaci još nisu nastupali po sportskim dvoranama, era je bila ante-Brena.

Igor Mandić je napisao da Rokeri s Moravu — “pljuju s ljubavlju”, što je možda najveći kompliment. Sa svojom referencijalnošću i (auto) parodiranjem, zdravim humorom i sviješću da ne treba ništa posebno izmišljati jer se u vlastitom jeziku i okolini nalazi sve što nam treba, Rokeri s Moravu bili su gospodari žanra u kojem su bili jedini predstavnici i liga za sebe.

  • Tamara Gruber, Ana Božičević, Đorđe Matić