Lijepo stoji partizanska bluza

Pojava vijetnamke i američkih vojnih oznaka u jugoslavenskoj uličnoj modi nije mogla proći bez reakcije — 1972. godine pokrenuta je glazbeno-modna kampanja “Lijepo stoji partizanska bluza”, koja je popularizacijom partizanske ikonografije pokušala potisnuti zapadnjački trend. Za kreaciju modnih verzija partizanskih bluza (ali i kaputa, jakni, torbica i kapa) angažirane su Zagorka Stojanović i Ana Marija Car, proizvodnju i plasman odjeće preuzela je tvornica Kluz, a glavno lice kampanje bio je mladi muzičar Boris Bizetić:

“Za mene je sašiveno plavo maršalsko odelo, model se zvao ‘Mali maršal’, samo Tito i ja smo ga imali. Nosio sam ga kao dirigent, napravio sam aranžmane za partizanske pesme koje su do tog trenutka bile strašno dosadne. Istrpeo sam razne napade jer se na to gledalo kao da pokušavam da zaradim novac na revoluciji. Bio sam nakon toga bačen na crne liste desničara, isto kao što su me posle zbog Rokera s Moravu ometali levičari.”

Kampanja je postigla određen uspjeh — istoimena TV-emisija u kojoj Bizetić s orkestrom izvodi koloplet partizanskih pjesama proglašena je najgledanijom emisijom 1972. godine. Premda je u to vrijeme bio star samo 22 godine, Bizetić nije bio početnik u proizvodnji agitpropa — već kao devetogodišnjak nosio je ulogu Josipa Broza u foto-stripu “Detinjstvo druga Tita” koji je osmislio njegov otac Saša. Od objavljivanja 1959. godine, strip po scenariju Bizetića starijeg doživio je čak dvanaest izdanja.

  • Pero Radulović