Paldum, Hanka

Sarajevska folk-pjevačica poetičnog imena i džegerovskih usana. Prva crossover narodnjačka zvijezda, ponajprije zahvaljujući svojim ranim albumima koje je potpisao rock-veteran i kultna figura sarajevske scene, Milić Vukašinović. Praćena Vatrenim poljupcem, Milićevim hard-rock triom, odjevena u svilene dizajner-šalvare i sličan gear, Hanka je na zatečenu publiku koloraturnim glasom isporučila pregršt neuobičajenih pjesama — posebno se isticala neparna “Voljela sam voljela” (sa slavnim electric-introm) — i to je bilo to: termin “folkrock” došao je u opticaj, a mjesto u plejadi folk-pregalaca, ne treba posebno ni reći, bilo joj je bezecirano.

Ipak, najviše pamtim jednu stvar: zagrebačko-splitski novinar i sex-karikaturist Davor Štambuk početkom 1980-ih organizirao je na Televiziji Zagreb seriju razgovora između kolega različitih generacija — na primjer Rade Šerbedžija i Fabijan Šovagović su se sreli i bistrili glumu, ali i mnogi drugi. Tako je lukavi Štambuk u jednom nastavku suočio dvije generacije “narodne muzike” — Hanku Paldum i prvu damu našeg folka, Lepu Lukić. Svjedočiti tome kako oštra, “naturalistička” Lepa Lukić molestira plahu i urbanu Hanku spadalo je u sam vrh domaćeg televisual history-ja (analogije su recimo Kennedy-Nixon debata ili Lennon kod Dicka Cavetta).

Hanka, na Štambukovo pitanje o vezi narodnjaci-ruralni život: “Ali ja nemam puno dodira s prirodom, ja se tako bojim konja…”. Lepa (osorno): “Kako se bojiš konja?! Ih, ja jašila…” “Kako objašnjavate svoj uspjeh?” Hanka (otprilike): “Pa, ne znam… rad, možda talenat.” Lepa: “Ja kad sam počela da pevam, meni su rekli: ‘aaaa — to majka više ne rađa.’”. Nezaboravno.

  • Đorđe Matić