Originally

Karl Malden, američki glumac (Na dokovima New Yorka, Tramvaj zvan čežnja), pravim imenom Mladen Sekulović; rođen u Garyju, odrastao u Chicagu, prvih nekoliko godina života nije znao ni riječ engleskog.

Steve Tesich, filmski scenarist (World according to Garp, Eyewitness, Breaking Away), podrijetlom iz Užica.

Peter Bogdanovich, američki režiser (Posljednja kino-predstava, Mjesec od papira) i filmski kritičar, podrijetlom iz Beograda.

Joe Pass, jazz-gitarist, podrijetlom iz Hrvatske.

John Malkovich, glumac, roditelji podrijetlom iz Dalmacije.

Branko Lustig, filmski producent (Schindlerova lista, Sofijin izbor), rođen u Zagrebu.

Catherine Oxenberg, glumica, “Amanda iz Dinastije”, podrijetlom Karađorđević. Slavni pisac Salinger koji pola stoljeća živi u izolaciji, vidjevši Catherine na TV-u, očaran, napisao joj je pismo (“I’m J. D. Salinger and I wrote Catcher in the rye…”). Nije mu odgovorila.

Dunja Rajter, niz godina TV-voditeljica na njemačkoj televiziji.

Tatjana Simić, najpoznatija holandska pin-up djevojka. Fotomodel i centerfold holandskog Playboy-a. Glumi i u filmovima. Rođena u Zagrebu, odrasla u Rotterdamu.

Milena Vukotić, talijanska glumica crnogorskog podrijetla, u Italiji poznata po ulozi tužne supruge još tužnijeg Raggionerea Fantozzija, u tumačenju talijanskog komičara Paola Villaggia. Glumila je i u filmu Mračni predmet želja redatelja Luisa Buñuela.

Laura Antonelli, talijanska seks-bomba s licem anđela, superstar 1960-ih i 1970-ih. Glumila u Fellinijevu Satyriconu i u golemom broju trash koprodukcija. Rođena i odrasla u Puli.

Umberto Smaila, quiz-master erotskih programa talijanskih privatnih televizija. Rom iz Rijeke.

Charles Simic, američki pjesnik i pisac, podrijetlom iz Srbije.

Chris “Krist” Novoselic, basist grupe Nirvana, odrastao u Zadru.

“Pistol Pete” Maravich, jedan od najvećih američkih košarkaških šampiona.

Ivica “Casey” Franic, kanadski motociklista.

Vladimir Prelog, Nobel za kemiju, rođen u Sarajevu. “The way from Sarajevo to Stockholm is a long one and I am fully aware that I have been very lucky to arrive there.”

Lavoslav Ružička, Nobel za kemiju, rođen u Vukovaru.

Mehmed-Paša Sokolović, Veliki vezir porte, “praktično premijer” u Otomanskom Carstvu.

Mihajlo Pupin, fizičar i znanstvenik. Svjetsku slavu i imetak stekao je pronalaskom tzv. Pupinovih kalemova — postupka i elemenata koji su omogućili prijenos električnih signala na velike daljine, što prije njegova otkrića nije bilo izvodljivo. Taj postupak je po Pupinu nazvan “pupinizacija”.

Suzana Perić, music editor mnogih holywoodskih filmova (Silence of the lambs), rođena i odrasla u Zagrebu.

Braća John i Jim Belushi, američki glumci, pravim imenom Berisha, Albanci s Kosova.

Majka Tereza od Kalkute, makedonska Albanka rođena u Skoplju.

Mila Jovovich, model i glumica, obitelj se prije njena rođenja preselila u Ukrajinu.

Lene Lovich, britanska new wave heroina.

Aleksa Dundić, mladi poručnik koji vodi jugoslovenski dobrovoljački odred i odbija da sarađuje sa vladom Kerenskog pa se pridružuje Crvenoj armiji. Odred se proslavlja u bitkama, a njegov vođa postaje legendarni komandant Buđonijeve konjičke divizije. Dundić gine smrću heroja u okršaju sa neprijateljima revolucije. Isak Babelj jednu od svojih priča završava rečenicom: “Te noći je pao veliki heroj Dundić”.

Zvonimir Rogoz, zagrebački glumac, 1930-ih godina ostvario karijeru u Češkoj, glumio u skandaloznom filmu Ekstaza s Hedy Lamarr. Umro u stoprvoj godini.

  • Đorđe Matić