Leo Martin

Pravim imenom Miša Jović. Divan bariton. “Lav iz Beograda”, kako su ga predstavljali na internacionalnim turnejama sa zvijezdama poput Toma Jonesa i Dusty Springfield, započeo je muzičku karijeru kao džez instrumentalist (klarinet, saksofon, flauta). Hitovi “Laku noć draga”, “Kristina”, “Ja te volim” i “Jednom kad se zaljubiš” učinili su ga jednim od najomiljenijih domaćih šansonjera, no nijedan ga nije obilježio kao pjesma “Odiseja”, koju je na Evroviziji umjesto njega izveo Dalibor Brun:

“U Opatiji se birala pesma koja će predstavljati SFRJ na evrovizijskom takmičenju. ‘Odiseju’ sam odbio da pevam kao Miša Jović jer je moje umetničko ime bilo Leo Martin. Direktno iz vrha Komunističke partije stigla je direktiva da na Opatijskom festivalu nema mesta za Lea Martina, već samo za Mišu Jovića. Otišao sam kod lekara i uzeo opravdanje da sam bolestan. Pesmu je otpevao moj prijatelj Dalibor Brun i zauzeo poslednje mesto. Naravno, ‘Odiseja’ je u mom izvođenju kasnije postala vanvremenski hit.”

Martinova vlastita, evergrin verzija nije bila posljednja inkarnacija “Odiseje” — u agitprop prepjevu “Partizanska epopeja” korištena je u filmu Stoleta Jankovića Partizani, američko-jugoslavenskoj koprodukciji iz 1974. godine, s Batom Živojinovićem i Rodom Taylorom u glavnim ulogama. Postoji još jedna, suptilnija veza Martinove “Odiseje” i filma — timpani na početku pjesme posveta su kompoziciji Also sprach Zarathustra Richarda Straussa, koju je proslavio Kubrickov film 2001: Odiseja u svemiru.

  • Pero Radulović