Morison, Vlado

Vlado Morison bijaše roker iz Sarajeva, poslije nastanjen u Holandiji. Imao je dugu plavu kosu, kožne hlače, kaubojke i oko 30 godina. Kada bi ga pogledali, niste bili sigurni da li je to David Lee Roth ili Van Alen Islamović. On bi se na te usporedbe malko uvrijedio: “Elva, pogledaj malo bolje, na koga ti ja ličim?”…!? “Pa na Jim Morrisona! Pa zašto me zovu Vlado Morison!” — “Jao, izvini, Vlado, nisam odmah primijetio… fakat si isti Jim Morrison!”

Kao rođena zvijezda besplatno je ulazio i u najnapučenije diskoteke u Londonu, gdje bi, ukoliko ga crnci na ulazu ne bi pustili, obično gazda iz pozadine intervenisao: “Pa pustite zvijezdu da uđe, to je čast za naš lokal!”, a Vlado bi nešto promrmljao na engleskom i najprirodnije poput Micka Jaggera ili Stevena Tylera ušao u lokal, pomalo umoran od tog ispraznog života rock-zvijezde…

Jedne davne godine bezuspješno sam pokušavao da nagovorim čuvara žičare na Jahorini da me pusti, kao svirača u hotelu, da se besplatno provozam. Nije nikako išlo, dok se nije pojavio Vlado Morison, sa rejbankama koje su ga štitile od oštrog planinskog sunca, i upitao: “Možemo li ja i Elvis samo da se popnemo, nećemo skijati?” Papak na žičari je postao mnogo ljubazniji: “Izvoli, Alene, samo se provozajte…”

No život se ponekad poigra sa sudbinama i karijera Vlade Morisona je bila surovo prekinuta ratom i izbjeglištvom. Mladi roker se našao na dnu dna, u izbjegličkom logoru za azilante, u šarolikom društvu gdje su mu glavna raja bile Šemsa i Nevresa od Sanskog Mosta (“Vlado, sine, šta se to priča po kampu da se drogiraš, umrijećeš dijete ludo!” (plač)), zatim jedan azilant iz Iraka koji je bio komandant protuvazdušne obrane Iraka i svima u kampu pokazivao svoje slike sa Sadamom Huseinom te slični živopisni likovi. Zbog brkova i backgrounda, Iračana su svi u kampu, naravno, zvali Sadam. Bio je tu i jedan profesor muzike iz Irana koji je uvježbavao azilante za razne priredbe. Tako je taj bend iz kampa imao nastup ispred robne kuće, gdje su uvježbali po jednu pjesmu iz svačije zemlje. Tako je i Vlado Morison uvježbao crnce i Arape na udaraljkama da izvedu pjesmu Atomaca “U sto sa tri noge bez i jednog čavla…”. Taman je taj smiješni bend sastavljen od raznobojnih azilanata, predvođen pjevačem poput David Lee Rotha (pardon, Jima Morrisona) jedva otpjevao refren na tuđem jeziku (“jel za jubav tleba imat tuzu…”), kad se ispred robne kuće pojavi jedan papak i ozbiljno ih upita: “A… znate li šta od Indexa?” Kada bi se umorio od papaka u azil-centru, Vlado Morison bi pobjegao na jezerce da malo peca. Tu se malo kulirao, popušio u miru kakav džokavac, dok jednom ne začu iz žbunja čudne zvuke, kao da neko imitira zov patke. Što je još čudnije, iz grmlja su ispadali komadići kruha… Kad je prišao malo bliže, imao je šta da vidi: Sadam Husein se sakrio, dao Vladi znak da se stiša i ponosno mu pokazao svoju napravu. Bila je to velika praćka koju je punio oblucima, vjerovjatno maznutim (gdje u Holandiji naći kamen?) iz nekog finog dvorišta. Kako bi koja patka naišla, Sadam bi je nepogrešivo pogađao pravo u glavu, s dugim štapom privlačio i ubacivao u torbu, a zatim odlazio do kakva kineskog restorana na trgovinu… Kakvi pogoci! Bivši komandant protuvazdušne obrane Iraka bio je ponosan!

Vlado se u azil centru jedva izvukao od “Kursa upotrebe wc-a”. Kada mu je njegov socijalni radnik predložio da upiše taj kurs, Vlado je uvrijeđen rekao da je on imao i kupatilo i wc u Sarajevu. “Pa dobro, šta te košta da odeš na taj kurs, možda čuješ nešto interesantno!”

Kako je uopće došlo do uvođenja tog kursa? Naime, osoblje kampa je primijetilo da im neko stalno kenja po pločicama u wc-u. Malo su špijunirali i utvrdili da to rade izbjeglice iz Afrike, nenavikle na ovdašnje toalete. Naime, kako su snimci pokazali, oni bi se uhvatili za školjku, pokenjali na pločice i oprali ruke u samoj šolji! Od tog otkrića svi su azilanti morali na kurs upotrebe kupatila i wc-a!

Dok ovo pišem zazvonio mi je telefon. Vlado dolazi u Zagreb i Sarajevo u utorak… Vau! Biće još priča!

  • Elvis J. Kurtovich