Kviskoteka

Osoba A, osoba B, osoba C

Osoba A, osoba B, osoba C

Najbolji jugoslovenski kviz i jedan od najuspešnijih proizvoda TV Zagreb. Urednik Lazo Goluža; voditelj Ivan Hetrich, zatim Oliver Mlakar; producent Jozo Brkljačić; urednica Maja Jurković; režiser Egon Šoštarić; kompjuterski efekti Dragan Žalac. Proizvedeno (mnogo) više od 100 emisija.

Sastojao se od više igara: Da/Ne pitalice, Igra detekcije, Igra asocijacija itd. Zaštitni znak i maskota kviza bio je Kvisko (modernistički dizajn Miroslava Šuteja), koji se prilikom igre mogao uložiti kao joker, figurica koja udvostručuje broj uloženih bodova, mada se u kasnijim izdanjima “Kviskoteke” Kvisko nije mogao uložiti u Igri asocijacija pa je praktično jedino bio ulagan u posljednjoj i odlučujućoj Igri pitalica i brzih refleksa. Gledaoci su Kviska izrađivali od najrazličitijih materijala i slali svoje radove uredništvu emisije kako bi bili prikazani.

Jedno od pitanja iz Kviskoteke koje je ostalo zapamćeno: Kada stojiš na planeti Zemlji i hoćeš da vidiš Mjesec — onda gledaš na gore. A kada bi stajao na Mjesecu i hoćeš da vidiš Zemlju onda trebaš gledati:
a) gore
b) dole
c) čas gore, čas dole
Jedan od tri takmičara odabrao je odgovor C. Oliver Mlakar je ipak uspio zadržati ozbiljno lice. Svaka čast!

Najveća zvijezda kviza bio je stanoviti Radoslav Dodig — apsolutni šampion serije i čovjek začudnih mentalnih sposobnosti. Postao je zvijezda zahvaljujući svom upravo nevjerojatnom daru gonetanja u Igri asocijacija. Dodig je znao otvoriti prvo polje (od šesnaest) i odmah pogoditi konačno rješenje. Fantastično!

  • Dragoljub Pokrajac, Saša Svitlica