Kovačev, Branislav Lala

Za prve bubnjeve Branislav Lala Kovačev je zaradio gajeći staklenu vunu na njivama oko rodne Kikinde u prvim posleratnim godinama. U Beogradu je učio gimnaziju: na školskim odmorima društvo bi se okupljalo oko katedre koja je — kao izvrstan rezonator — bila kao stvorena za egzibicije talentovanog momka pred zbunjenim curama. Postavši najmlađi član Big Benda RTB u vreme njihovih najvećih međunarodnih uspeha, poželeo je da se suoči sa globalnim džez svetom i preko noći odlučio da ode u Skandinaviju. Sam pred spiskom svih menadžera u okolini, vrteo je jedan za drugim brojeve, dok nije čuo: “OK, imaš posao sledećeg meseca!” A nije imao ni bend. Nekako je pronašao grupu starih kolega koji su pristali da ostave siguran posao i pođu u nepoznato.

Par godina kasnije, Lala je ponovo bio sam sa zvezdom vodiljom koja mu je pokazivala put. Jedne novogodišnje noći krenuo je u Nemačku, da sretne Boru Rokovića i Duška Gojkovića koji su već stekli zavidnu međunarodnu reputaciju. Nije ni došao do njih. Pod visokom temperaturom stao je da se odmori baš u gradu u kom je čuveni Horst Jankovski priređivao novogodišnji koncert. Iskusni pijanista je umeo da prepozna talenat: sledećeg jutra, Lala je potpisao ugovor koji će ga prošetati Evropom i odvesti u Ameriku i Afriku. Čik Korija, Slajd Hempton, Žan Lik Ponti, Tuts Tilemans…

Džez elita je zavolela Kovačeva, a njegov osećaj da mora da ide napred nije ga napustio. Kao ni želja da podeli sa zemljacima bogato iskustvo koje je stekao u svetu. Krajem 1970-ih sa Duškom Gojkovićem osniva Trumpets and Rhythm Unit — postavu sastavljenu od zvezda iz svih tadašnjih RTV centara. Umesto na turneji po Evropi, koja je već bila ugovorena, obreo se u bolnici u Minhenu, gde je smislio svoje životno delo — “Balkan Impressions”. Tokom 1980-ih, objavio je dve ploče “Balkanskih impresija”, postajući prvi među izvođačima “popularne muzike” koji se osvrnuo na muzičko blago ovih prostora. Spojivši narodnu tradiciju, džez i rock‘n’roll približio je svetu neparni ritam i balkansku molsku skalu, a ukazao budućim generacijama šta muzičar rođen na ovom tlu treba da izveze u svet.

Vihor građanskog rata zaustavio ga je na Summertime Jazz, Blues and World Music Festivalu u Beogradu. Posle nezaboravnog koncerta sa Borom Rokovićem i Mišom Blamom, spakovao je kofere i povukao se u kuću na Hvaru — nije bio spreman da nastavi da uveseljava narod dok se puca u njegovoj Jugi. Impresije Balkanom danas ljubomorno čuvaju zidovi stare kuće pored mora, dok njihov gazda plete mriže sa ribarima.

  • Vojislav Pantić