Kapelski kresovi

TV-serija (1975) o partizanima Gorskoga kotara, režisera Ivana Hetricha i scenarista Ivice Ivanca (po Veljku Kovačeviću), prva i posljednja u kojoj se govori goranskom varijantom kajkavskog. Hetrichov je štih bio da se u ratnim serijama koje je režirao, kao npr. u klasičnoj “Kuda idu divlje svinje”, usredotoči na obične ljude, ili čak na one sa ruba, čiji su razlozi i motivacija za borbu možda ponekad bili manje “svjesni” nego što bi se očekivalo, neki su se od njihovih motiva mogli zvati i sumnjivima, ali u kojima se bez obzira prepoznavalo bazično razumijevanje što je dobro, a što zlo. Tako je bilo i ovdje.

Radnja je situirana u gradiću okupiranom od Talijana u Gorskome kotaru, mogao je to biti recimo Mrkopalj. Pratimo živote malih ljudi koji pokušavaju preživjeti u kaosu i nesigurnosti i paralelno, osnivanje i razvoj jedne partizanske jedinice. Kad smo već kod mjesta: iako je u pitanju bila blaga i simpatična serija, dogodila joj se ipak jedna tiha kontroverza. Par kilometara niže od mjesta gdje se snimala, žitelji Partizanske Drežnice s gorčinom su i ispod glasa tvrdili da se radi o povijesnom falsifikatu, da događaji zapravo govore o njima i da je to sramota po Veljka Kovačevića, scenarista ali i svjedoka povijesti.

Serija je odmah imala golem uspjeh, za prikazivanja “Kresova” ulice bi opustjele i promet zastao. Potkraj 1970-ih bila je popularna i u Kini. Kao i inače kod Hetricha, stilizacija je bila vrlo stripski napravljena, pa smo kao djeca naprosto obožavali tu seriju.

Ansambl je u seriji brojio više od dvije stotine glumaca, a neki su svojim ulogama stekli naročitu popularnost: majstorski Boris Dvornik kao Dimnjačar, Božidar Orešković kao njegov “kompić” Riđan, nemoralna Mara Lukšina, tumačila ju je Inge Appelt, malograđanski Doktor, Vanja Drach, Božidar Smiljanić kao talijanski colonello, i iznad svih, prvi partizanski par Televizije Zagreb: divni Žarko Radić kao komandant Jastreb i njegova ljubav, mlada skojevka Ina, koju je igrala Nada Gaćešić-Livaković. Mnoge djevojčice rođene tih godina dobile su ime Ina, po srčanoj maturantici iz serije. Kao što biva u mitskih parova, naravno, i njihova ljubav završava tragično. To se prenijelo i u život dvoje glumaca.

  • Đorđe Matić