Hit meseca

Muzička emisija Televizije Beograd scenarista Mladena Popovića (koji je 1985. godine za domaći Band Aid napisao tekst “Za milion godina” na muziku Aleksandra Sanje Ilića) sa popularnom voditeljicom Dubravkom-Ducom Marković, slatkom kao naš pubertet — kćerkom beogradske anchorwoman iz 1960-ih (bome i do danas) Ljiljane Marković. Rađena po uzoru na britanski “Top of the Pops”, emisija je promovirala domaći pop “od Laibacha do Lakih Pingvina”.

Od 1981., kad se počela prikazivati, išla je najprije ponedjeljkom na prvom, a onda u svojoj najpopularnijoj fazi na drugom programu (jednom mjesečno naravno). Zanimljivo, najomiljeniji gost Duci Marković bio je Jura Stublić. Svakako najbolja emisija bila je ona posvećena nekoj od godišnjica smrti Andy Warhola, s kratkim skečevima između najava pjesama u kojima su sudjelovali Gala Videnović, Josif Tatić i još jedan smiješni, kao zunzara dosadni brko koji je uzvikivao “eki-eki-eki!” Uz njih su se u toj emisiji muvali i mali (15-16 godina) pankeri iz Novog Beograda (vjerojatno članovi tadašnjih NBG demo-bandova i slično, te njihovi komadi). Pobijedio je Bajaga sa “Samo nam je ljubav potrebna — live”. Osim toga — “Hit meseca” je ponekad kao prijedloge imao vrlo rijetke arty stvari poput White Rabbit Band-a ili Heroja.

Inače, zahvaljujući “Hitu meseca” ja sam bio uvjeren da se hodajući po Beogradu može u bilo kojem trenutku naletiti na samo takve slatkiše kao što su Duca Marković (da li je netko primijetio da su ona i Vlada Divljan slični kao blizanci) ili zamamna Gala, a samo rijetko u mračnim kutevima Akademije i na Magi. Zbog toga sam te davne 1989. i inzistirao na vojnom odsjeku Črnomerec da idem u Bg. Na žalost, ništa od Duce i Gale nije bilo, ali kunem vam se da sam jednom, dok sam se vozio u trolejbusu, vidio Magi kako sama sjedi na jednom od zadnjih sjedišta trolejbusa koji treba da krene sa početne stanice…

  • dr. Vatroslav Sekulić

U žargonu, “hit meseca” je menstruacija.

  • Tamara Gruber