Dečje novine

Najveći izdavač stripova i samoljepljivih sličica u SFRJ. Prvi veliki uspjeh tog izdavača je domaći strip o partizanskim dječacima Mirku i Slavku, izlazio u ediciji famoznog naslova “Nikad robom” (sintagma koje se naraštaj što je svoje prve riječi proslovkao upravo na stranicama ovoga stripa sjeća kao potpuno nerazumljive). Iako je “Mirko i Slavko” daleko ispod razine stripova iz zagrebačke produkcije, koja je imala veliku tradiciju i dala autore poput Andrije Maurovića, braće Neugebauer, Julesa Radilovića i drugih, dosegnuo je nakladu od 500.000 primjeraka. Njihove rečenice “Pazi, metak” i slične, postale su i dio uličnog žargona. Malo je poznato da su “Mirko i Slavko” preneseni i na filmsko platno, ali je njihova ekranizacija završila totalnim fijaskom.

Zbog dominacije stranih stripova na jugoslavenskom tržištu, izgubili su bitku sa zapadnim takmacima, koje je također izdavala tvrtka iz Gornjeg Milanovca. I danas Disneyjeve junake ponajprije znamo u “srpskoj” verziji kao Paju Patka, Čika Baju, Patu, Gaju, Raju i Vlaju, Proku Pronalazača, Hromog Dabu…

Razvili su velik biznis i s albumima i samoljepljivim sličicama s naslovima poput “Bambi”, “Oto-moto”, “Fudbaleri i timovi”, “Heidi”, “Povratak Otpisanih”, “Partizanska eskadrila”, “Sandokan”, “Eurofudbal”, “Sara Kej”… Dečije novine izdavale su i ozbiljnu literaturu, posebno nekomercijalna izdanja iz afričke i azijske književnosti.

  • anonim.