Zurovac, Saša

Poseban šarm dvama najboljim yu-filmovima svih vremena dali su naturščici. U Ko to tamo peva Slobodana Šijana, prvom od dva, to je prije svih bio nezaboravni Stanojlo Milinković u ulozi Čiče Koji Ore Drumove (“Decoooo!”). Mladi sarajevski režiser Emir Kusturica 1981, za svoj prvi cjelovečernji igrani film Sjećaš li se, Dolly Bell, izabrao je svega 5-6 profesionalnih glumaca, dok su ostatak činili naturščici, uglavnom Kustina raja iz njegove i okolnih mahala. Uz Mirsada Zulića Campu u ulozi Šintora (“A ti si, Dino? E pa nećemo tako! Nećemo… neće-mo!”), svakako najupečatljiviji bio je Saša Zurovac u ulozi Vlade Klikera.

Kliker je mentalno ograničen sin palog borca. Druži se sa klincima iz mahale od kojih je očigledno mnogo stariji i uživa da priča svakojake izmišljotine o svojim seksualnim podvizima. Zurovac je ulogu Klikera odigrao sa nevjerovatnom autentičnošću, što i ne treba da čudi, s obzirom da je, kao i svi naturščici, igrao — sebe. Pjesma koju Kliker stalno pjeva u filmu (“Na morskome plavom žalu”) odmah je postala hit za sva vremena koji ste naprosto morali znati, čak i ako niste bili ni rođeni kada je nastala. I pjesma, i film, i Vlado Kliker — Saša Zurovac su opšta mjesta yu-mitologije, nekih ljepših i sretnijih vremena u kojima su ljudi poput Zurovca mogli imati svojih pet minuta slave.

Život se okrutno poigrao sa Sašom. Poslije Dolly Bell imao je vrlo malu ulogu u drugom Kustinom filmu, Otac na službenom putu, i nešto veću u Životu radnika, Miroslava Ćire Mandića, a onda je nestao. Očito nije mogao izdržati nadolazeće opšte ludilo, pa je pobjegao u vlastito. Već godinama se nalazi u mentalnom zavodu Bakovići kod Fojnice, i tek rijetke novinarske ekipe ga s vremena na vrijeme posjete, te podsjete i nas i njega ko je bio čovjek koji je nekada davno zapjevao kako je na morskom plavom žalu plavušu bajnu snio… Zapjevao i ušao u legendu da tu i ostane.

  • Edin Čengić