Svira odličan džez

1950ih i početkom 1960ih godina u Beogradu su bile veoma popularne igranke. Priređivane su u školama, domovima kulture, na sportskim terenima… Po banderama i drugim mestima lepljeni su plakati koji obaveštavaju da tu i tu “svira odličan džez”. Često ta svirka nije imala nikakve veze s džezom; sviralo se sve i svašta: pop, rock, džez, “šlageri”…

Najbolje igranke bile su na Zvezdinom košarkaškom igralištu na Kalemegdanu, gde su svirali najbolji džezeri i rokeri, ali se najviše proslavio večiti amater, gitarista i falš pevač Mile Lojpur. Prva ženska gimnazija na Tašmajdanu bila je čuvena, pored ostalog, i zbog igračkih bravura nekolicine sjajnih parova. U Šestoj muškoj kod Liona smenjivali su se razni mali sastavi — najbolji među njima bio je Džez kvintet Darka Valčića.

Najveća gužva bila je u Indeksu u Balkanskoj ulici, gde se svirao stvarno odličan džez; atmosfera u Indeksu je ovekovečena u kultnom filmu Subotom uveče Vladimira Pogačića, gde se jedna od epizoda iz omnibusa upravo zove “Večeras svira odličan džez”. U Lazarac u Lazarevićevoj ulici odlazilo se najviše stoga što su ovde dolazile najlepše devojke Beograda. Božidarac u ulici Božidara Adžije bio je čuven po tome što je tu najduže svirao odličan sastav Dinamo, ali i po najavama voditelja i saksofoniste Siniše, koji nije baš sjajno znao engleski: “A sada će vam naš orkestar odsvirati numeru ‘Nemoj da me blamiraš’ — ‘Don’t blame me’.” “You go to my head” prevodio je kao “Ideš mi na živce”.

Kada su krajem 1960ih počeli da se osnivaju diskoklubovi sa dobrom ali zaglušujućom muzikom, igranke su prestale da budu in, i polako su odumrle.

  • Brana Marković