Starke

Skraćeno od All Star — vrste tenisica marke Converse. Platnena tenisica odličnog, jednostavnog dizajna. Obuća američkih zatvorenika već od ranih 1950ih. U nas njihovo vrijeme počinje početkom 1980ih, čime završava vladavina “adidasica”.

Kao i većina tenisica, proizvode se u dvije verzije: tzv. “niske” (srp. “plitke”) i “visoke” (srp. “duboke”, tj. do iznad gležnjeva). Potonje na članku imaju karakterističan amblem — bijeli krug s plavom zvijezdom u sredini. Bitna ideološka razlika: niske su obuća šminkera (mladi zagrebački i beogradski šminkeri obuvali bi ih uglavnom na bosu nogu) dok visoke nose “alternativci”.

Nove “starke” imaju na peti utisnut logo All Star. Ta se slova najprije izližu, pa ostaje prazan pravokutnik. Ranih 1980-ih “starke” postaju dio imagea novovalne scene. Pripadnici scene sjetit će se česte kombinacije (VIS Idoli, npr.): tamni sako, hlače od odijela i visoke “starke”. Prve su se pojavile crne i bijele, a poslije i bordo. “Starke” u drugim bojama dolaze tek poslije.

  • Đorđe Matić