Robić, Ivo

Čovek koji je otkrio Bitlse rodio se 1923. u Garešnici kod Bjelovara, a prve pesme snimio je već 1944. godine, na tadašnjoj Državnoj krugovalnoj postaji u Zagrebu, što se sa dolaskom nove vlasti nije pominjalo. Pominjalo se da je prvi radijski nastup imao na Radiju Zagreb 1947., kada je i rođena domaća zabavna muzika. Bio je prvi koji je u poratno vreme marševa, ruskih i partizanskih rodoljubivih pesama zapevao nešto drugo, unoseći na postrevolucionarnu estradu duh finih manira građanskog vaspitanja i dekadentne izlive suptilnih ljubavnih osećanja.

1950-ih godina odlazi u Nemačku i Ameriku, gde pravi veliku internacionalnu karijeru. Prodaje milione primeraka singlova sa hitovima “Morgen”, “Rot ist der Wein”, “Strangers in the night” — pesmom koju je napisao zajedno s Bertom Kempfertom i koja će postati jedna od ključnih za karijeru slavnog Frenka Sinatre. Pošto je u jednom baru u Hamburgu čuo prateći bend Bitlsi Tonija Šeridena, ubedio je svog producenta Kempferta da ih snimi, i tako su Bitlsi došli do svog prvog vinila. Kasnije se zbog toga gorko kajao, ne pokazujući nimalo razumevanja za dolazeći rokenrol koji nije znao za red, vaspitanje i meru.

U Jugoslaviji njegovi danas klasični šlageri — “Samo jednom se ljubi”, “Srce laku noć”, “Sedamnaestogodišnjoj”, “Vužgi”, “La Paloma” postaju muzička zavesa onih godina kada je mera optimizma u pogledu svetle budućnosti dolazila sa zapada u vidu šuškavaca, najlonki, vespi, crno-belih televizora i čudesnog fiće. Ivo Robić hara po tada važnim i popularnim festivalima zabavne muzike u Zagrebu, Splitu, Opatiji, na kojima se 1960-ih obrazovala nastajuća srednja klasa samoupravnog socijalističkog društva. Starom veseljaku Josipu Brozu Titu pevao je pedesetak puta.

Zahvaljujući filmu Rajka Grlića Samo jednom se ljubi i obradama njegovih pesama koje su pravile novotalasne grupe, 1980-ih će i mlađa publika priznati Ivu Robića za autentičan domaći evergrin. Bio je papa domaće šlagerske muzike, prvi i najveći, najuspešniji, najtiražniji, jedini koji je napravio zaista svetsku karijeru. Posle tihog povlačenja iz muzike, Ivo Robić je sa svojom ženom Martom živeo u Ičićima kod Opatije. Prvi i jedan od najvećih pevača zabavne muzike SFRJ, popularni Mister Morgen, hrvatski Sinatra, umro je u Rijeci 9. marta 2000. Sahranjen je na zagrebačkom Mirogoju.

  • Nebojša Grujičić