Račke (Pačji ples)

V začetku 1980-ih let popularna pesem na katero se je plesalo kot račke.

  • Denis Sovič

U ostatku zemlje poznata kao “Pačji ples”, u Italiji “Ballo di qua-qua”, a u english speaking svijetu, odakle je i došla, kao “Chicken song”. Na temu su se “plesali” oni strašni pokreti — najprije s laktovima prema van gore-dolje, pa prsti obje ruke prave “kljun”, pa uvijanje kukovima, i na kraju četiri puta pljeskanje. Mala djeca i starci su obožavali ovu “stvar”. I dok su djeca savršeno znala sve pokrete, starci su uvijek bili u delay-u, prvo gledali kako ide, unezvjereno se pokušavajući uključiti “u fazon”, crveni u licu i s jezikom izbačenim van, onda su zbog smanjene motorike pokrete izvodili prekasno, pljeskanje na kraju je ispadalo, vuklo iza i već kad bi tema ponovo krenula — a ponavljala se, treba li reći, ad nauseam — izgledali su potpuno maloumno.

Klasik morskih terasa, turističkih naselja i idiotskih plesnih rutina, al pari s druga dva hita 1980-ih —“Agadoo” i Ottawan draguljem “Hands up”. Među djecom i starcima uvijek bi se našla neka zgodna, feš teta što bi izazovno i sa znalačkim osmijehom razbacivala kukovima, što je našim očevima maglilo poglede, tjeralo ih da se rukaju laktovima i viču: “Opa!”

To da je o “fenomenu” prvi prozborio upravo neko iz Slovenije, gdje je oduvijek bio prisutan zapadnjački nedostatak srama za prakse kao što je “Pačji ples”, puno govori.

  • Đorđe Matić