Profesor Baltazar

Crtana serija izrasla iz ideje animiranog filma “Izumitelj cipela” Borivoja Dovnikovića. Autori Kolar, Zaninović i Grgić.

Najljepši i najvoljeniji domaći crtani film ikad — autora Zlatka Grgića i suradnika, majstorskih crtača pripadnika čuvene Zagrebačke škole crtanog filma — činile su male priče o dobrome profesoru koji pomoću svojih izuma izašlih iz čudesnog stroja (ima čak i kišobran koji se otvara i zatvara) rješava sve probleme. Pošto je vrijeme za crtani film bilo uvijek u sedam i petnaest naveče, malo prije nego djeca idu na spavanje, svaka je epizoda završavala s likovima koji liježu u svoj krevet — gusjenica se pokriva listom, riba liježe u konzervu — i gase svjetlo.

Netko u Hrvatskoj pošti bio je dovoljno inteligentan da 1997. tiska i poštansku marku s likom profesora Baltazara. Ovdje u Holandiji, gdje je polje kulturnih referenci u odnosu na našu bivšu zemlju od strane “domaćih” gotovo nepostojeće, nisam još čuo da među ljudima rođenim od sredine 1960ih nadalje ima netko tko ne zna ovaj crtić. Čujem da je tako i u Švedskoj i u još nekoliko zemalja. Malo žigne kad čovjek sazna da oni nemaju pojma da je Baltazar “naš”, ali nema veze. Naučit će.

  • Đorđe Matić