Naše malo misto

“Svako naše malo misto / u duši je uvik isto / jer sve ča mu na um sine / čini da mu vrime mine. / A ako se i dogodi / da nikoga zlo pogodi / a moj bože, / ča se može / moglo je i svršit gore!”

Prva serija (Televizija Zagreb, 1969.–1970.) koja je praznila ulice i od glumaca učinila istinske televizijske zvijezde, izvan okvira filma i teatra. Serije na dijalektima iznenadile su gledatelje, išle su iznad njihovih očekivanja, no pokazalo se da su formirale i “odgojile”, a moglo bi se reći i razmazile publiku.

Pisac Miljenko Smoje i televizijski redatelj Danijel Marušić autori su humorističke dalmatinske kronike koja u simpatičnom svjetlu prikazuje primitivnog komunističkog direktora (Boris Dvornik) i njegovu ženu Anđu Vlajinu (Zdravka Krstulović), junake koji su svojim zdravim smislom za materijalna dobra savršeno pogodili trend političke liberalizacije koji je bio na vidiku. Gledatelji “Malog mista” upravo su se, poput glavnih junaka, počeli odijevati u Trstu, graditi vikendice i kupovati automobile na kredit.

U ovoj TV-seriji proslavio se Boris Dvornik, nadimkom Roko Prč. Roko je postalo ime dalmatinskog vinskog bućkuriša: vino opol Roko. Nije valjalo ni za… ali je bilo skoro džabe.

  • Dragoljub Pokrajac, Mihajlo Pantić