Miss YU

Izbor za Miss Jugoslavije bio je važan fenomen “naivne faze južnoslavenskih naroda”. Djevojke-pobjednice imale su skoro pa ikonički status, usporediv samo sa sličnim na Zapadu. Pobjednice Miss Yu išle bi potom na međunarodno natjecanje za Miss World. Prva koja je 1966. godine otišla na natjecanje bila je Nikica Marinović, a posljednja u SFRJ Slavica Tripunović. Djevojke su najčešće nestajale u anonimnosti, a rijetke su kasnije uspjele napraviti karijeru u bilo kojem segmentu show business-a.

Ti izuzeci su više nego znakoviti: prva ljepotica s karijerom bila je slavna Beograđanka Zlata Petković, Miss Yu 1971. Jugoslaveni je pamte kao “Mariju” iz kultne serije “Povratak otpisanih”. Sestra polu-uspješnog pjevača i kompozitora Dejana Petkovića (hitići “Moja Dijana” i “Irena voli rock (ne voli školu)”), za koju novinar centrale Miss World piše: “Zlata Petković has been called ‘Serbian Marilyn Monroe’ and that was because of her beauty and many movies that she has been in that were really famous.” Biljana Ristić, zabavljačica i imitatorka, također je karijeru započela kao pobjednica tog natjecanja.

1980-ih godina, dakle u doba vrhunca manifestacije, natjecanja za Miss Yu bilo je pod protektoratom sarajevskoga tabloida AS (najprodavanijeg domaćeg tabloida uopće) i njegova direktora, (ne)čuvenog Džavida Husića. U to doba, dvije godine zaredom, 1982. odnosno 1983. dobili smo dvije najpoznatije Miss Yu, a onda i polufinalistkinje za Miss World: bile su to Ana Sasso i Bernarda Marovt.

Splitska sirena, Ana Sasso je u (pod)svijesti tadašnjih Jugovića, vjerojatno do dan danas, ostala pojam erotskih fantazija s morskim konotacijama, ponajprije zahvaljujući onoj nezaboravnoj mokroj majici u reklami za bezalkoholno piće Pipi. Piće, koje su, ironično, od zaborava spasili upravo dva TV-klipa s prekrasnom gospođicom Sasso, do tad je, u kontrastu, reklamirao plivač Veljko Rogošić. Miss Yu 1983. bila je profinjena Slovenka Bernarda Marovt, čija međunarodna karijera modela traje i danas.

  • Đorđe Matić