Marković, Milivoje Mića

Milivoje Marković rođen je u Zagrebu 1939. godine, a odrastao u Osijeku. U Beogradu je upisao Pravni fakultet i Srednju muzičku školu na odseku za klarinet, da bi uskoro samostalno ovladao i sviranjem saksofona. Želja za usavršavanjem odvela ga je u Grac, gde je diplomirao saksofon na Visokoj školi za džez, aranžirajući Koltrejnovu numeru “Count Down”. U Gracu je upoznao slavnog Džonija Grifina, koji mu je pomogao da stekne afirmaciju na evropskim podijumima. Dva puta je nastupao na džez festivalu u Montreu — sa grupom Stari tračeri i kao gost Korni grupe. Po povratku u zemlju, postao je jedan od ključnih solista Big Benda Radio Televizije Beograd, a nastupao je i sa nizom malih sastava. Zanimala ga je i druga strana posla: 1970. godine prihvatio je uredničko mesto u Televiziji Beograd, pripremao i vodio niz emisija, u kojima je šarmantnim pristupom uspevao da približi džez širokom auditorijumu. Prvopozivac kad god bi se rokeri igrali džeza, snimao je sa Leb i sol, Đorđem Balaševićem i Momčilom Bajagićem.

Svestran autor, napisao je niz džez kompozicija, a radio je i namensku muziku — za filmove i TV-serije. Scena jurnjave mladih beogradskih ilegalaca sa fašistima u špici serije “Otpisani” stekla je status kulta, možda baš zahvaljujući efektnoj muzičkoj temi čiji je autor Marković. Danas je ova tema u repertoaru dragačevskih trubača, kao jugoslovenski “When The Saints Go Marching In” za dernečenje po svadbama.

Zvezdane trenutke saksofonista doživeo je kao član seksteta Marković-Gut, sa kojim je objavio pet albuma i nastupao na vodećim svetskim džez festivalima. Tokom 1980-ih još i dirigent Big Benda RTB, predsednik SOKOJ-a i predstavnik JRT u Komisiji eksperata Evropske radiodifuzne unije. Po raspadu benda ostao je u kontaktu sa muzikom, ali kao da je čekao novu pravu priliku da izvođački talenat upotrebi kako dolikuje. Ukazala mu se sredinom 1990-ih, kada je na talasu zanimanja publike za etno-džez oformio kvartet sa pijanistom Milošem Petrovićem. Koltrejnovac u duši, zbog čega su ga prijatelji i prozvali Mića Koltrejn, sada je u prilici da uobliči mladalačku fascinaciju — i Koltrejn se bavio muzičkom egzotikom, kada je u klasičnom džezu pružio sve što je mogao.

  • Vojislav Pantić