Kusturica, Emir

Dvostruki pobjednik na filmskom festivalu u Cannesu izjavio je: “Svaki put kad osvojim neku nagradu i time veličam kulturu ovih prostora, ja to napravim koristeći u svojim filmovima nekulturu nacije.”

Nakon crnog vala u jugoslavenskom filmu, iz kojeg je najpoznatije djelo Skupljači perja Aleksandra Petrovića, koje je osvojilo specijalnu nagradu kritičara na filmskom festivalu u Cannesu, došlo je do stagnacije u kinematografiji. Ona je prekinuta pojavom redatelja iz tzv. Praške škole, Srđana Karanovića, Gorana Markovića, Rajka Grlića, i najmlađeg i najpoznatijeg — Emira Kusturice.

Njegov prvi film, Sjećaš li se, Dolly Bell, po scenariju Abdulaha Sidrana, dobio je Zlatnog lava na Venecijanskom festivalu; Otac na službenom putu pobijedio je na festivalu u Cannesu; Dom za vješanje dobio je nagradu za najbolju režiju, a s Undergroundom je ponovo osvojio Zlatnu palmu.

Hvaljen i osporavan, obožavan i preziran, jedini režiser visoko umjetničkih filmova s apsolutnim popularnim konsenzusom — svi su mu filmovi bili kino-hitovi — Kusturica je vjerojatno najznačajniji yu-režiser ikad i jedna od vodećih kulturnih figura SFRJ uopće.

  • anonim.