Kuda idu divlje svinje

TV-serija režisera Ivana Hetricha i scenarista Ive Štivičića nastala 1971. godine, koja se pokazala kao godina ulaska dramske produkcije TV Zagreb u razdoblje zrelosti. Karijera scenariste Ive Štivičića u cijelosti je izgrađena na reputaciji ove izvanredno popularne serije, u kojoj su gledatelji simpatičnog Ljubišu Samardžića zahvalno prihvatili u ulozi negativca Crnog Roka.

Radnja serije “Kuda idu divlje svinje” smještena je na zagrebačku periferiju u vrijeme Drugog svjetskog rata. Dojmljive uloge ostvarili su Fabijan Šovagović kao lukavi žandarski narednik i neženja, te Mile Vrbica (zapamćen po pjesmi “mene cura moli da spavamo goli, a ja neću, bojim se ozepst ću”). U vrijeme prikazivanja serije ulice su diljem Jugoslavije bile puste, a sutradan, u uredima pretrpanim činovnicima, u detalje su se prepričavale najnovije epizode.

Ivo Štivičić piše: “Na ‘Divlje svinje’ i autora obrušila se do tada neviđena hajka: da je izdajnik, da ponižava svetinje itd. Javile su se i strukovne organizacije — Željezničar je u pismima svojih članova zahtijevao da se serija skine s repertoara jer prikazuje željezničare koji pomažu Veriginu bandu u pljačkanju vagona s vrećama soli: ‘Željezničari nisu kriminalci!’. Generalni direktor tadašnje TV Zagreb Ivo Bojanić spašavao je glavu autoru serije dovodeći na projekciju u Društvo filmskih radnika Miroslava Krležu, a u Jadran film Vladimira Bakarića. ‘Što misli Krleža o seriji?’ ‘Hvali je.’.”

Stripovski stilizirana (logično, 1983. godine je zaista i objavljena u stripu), monokromna i upravo darkerski tamna, serija “Kuda idu divlje svinje” privlačila je ne samo klince već i cjelokupnu urbanu populaciju Jugoslavije.

  • Đorđe Matić