Kuda idu divlje svinje

Tv-serija (1971) režisera Ivana Hetricha i scenarista Ive Štivičića. 1971. se pokazuje kao godina zrelosti dramske produkcije TV Zagreb. Cijela tv-karijera scenarista Ive Štivičića, izgrađena je na reputaciji pisca te izvanredno popularne zagrebačke tv-serije, u kojoj su gledatelji zahvalno progutali Ljubišu Samardžića kao simpatičnog negativca Crnog Roka.

Radnja serije “Kuda idu divlje svinje” smještena je na zagrebačku periferiju u vrijeme Drugog svjetskog rata. Dojmljivu ulogu ostvario je Fabijan Šovagović kao lukavi žandarski narednik i neženja, Mile Vrbica koji pjevuši pjesmu “mene cura moli da spavamo goli, a ja neću, bojim se ozepst ću”. U vrijeme prikazivanja serije ulice su diljem Jugoslavije bile puste, a sutradan, u uredima pretrpanim činovnicima, u detalje su se prepričavale najnovije epizode.

Ivo Štivičić piše: “1970ih, na ‘Divlje svinje’ i autora obrušila se do tada neviđena hajka: da je izdajnik, da ponižava svetinje i tako dalje. Javile su se i strukovne organizacije; Željezničar je u pismima svojih članova zahtijevao da se serija skine s repertoara jer prikazuje željezničare koji pomažu Veriginu bandu u pljačkanju vagona s vrećama soli. Željezničari nisu kriminalci.” Generalni direktor tadašnje Televizije Zagreb Ivo Bojanić spašavao je glavu autoru serije Ivi Štivičiću dovodeći na projekciju u Društvo filmskih radnika Miroslava Krležu, a u Jadran film Vladimira Bakarića. ‘Što misli Krleža o seriji?’ ‘Hvali je.’”

Sve ovo je zapravo bilo nevažno — stripski stilizirana (1983. je, logično, zaista i objavljena u stripu), s preljevima crne, monokroma, tamna, upravo darkerska, serija je, osim klinaca, kupila i sve urbanite Jugoslavije.

  • anonim.