Kerac, Bane

Legendarni tandem Kerac-Obradović činio je Yu Strip esencijalnom nabavkom — tko nije želio znati napamet nove avanture Slobodana Markovića alias Kobre Papana, internacionalnog i jugoslavenskog plejboja, frajera i fakera? Kobra se u Yu Stripu pojavio 1979. i odmah postao obožavani klasik koji je toj strip-reviji uvećao nakladu i do 30.000 prodanih primjeraka, a Kerca i Obradovića lansirao u europske zvijezde (serijal su otkupili Danci, Šveđani, Norvežani…).

Branislav Kerac i Svetozar Obradović proslavili su se i masom hit-naslova iz žanra partizanskog stripa (“Poručnik Tara” (s licem Clinta Eastwooda!) i “Troje nesalomljivih”), ali onog trenutka kad je iz te radionice izišla slavna “Cat Claw” (uspješan izvoz u Ameriku), rodila se i podloga za zavodljivi PVC kostim Michelle Pfeiffer u “Batmanu”. Ne zaboravimo i “Tarzana”, kojim se Kerac još jednom dokazao kao najbolji crtač generacije i apsolutni favorit za zvijezdu Marvela i DC-ja. Nije trebalo dugo da ga i sami Ameri uoče, pa je Bane Kerac ubrzo postao Baker, a sve ostalo je povijest…

  • NoMad

Bane Kerac je sigurno i najveći roker među našim autorima stripa, s posebnom ljubavlju prema najžešćem rock žanru, heavy metalu, pa su mu stripovi bili prepuni referenci na bandove, pjesme, ploče i uopće rock‘n’roll. Cijelu jednu epizodu (što je doduše samo jedna tabla, ali bez obzira) svog komičnog Billy the Pljuca posvetio je epskoj “Child in time”, klasiku Deep Purple, nacrtavši odlično i sve članove banda. Iz svoje ljubavi prema rocku pomagao je i band svojih sugrađana, heavy metal formaciju Griva (koja je i inače imala veze sa stripom — njihov cover Brenine “Sitnije, Cile (odnosno, kod Grive “sestro”) sitnije” poklanjan je, kao singl, u jednom broju Stripoteke). Kerac je jednom birao muziku za neku TV-emisiju pa je pored klasika prikazan i spot te novosadske grupe.

  • Đorđe Matić