JAT


Jugoslovanski letalski prevoznik, s katerim sem prvič in zadnjič imela čast potovati v starosti osmih let, ko sva se z materjo odpravili na obisk k prijateljem v Švico. Kratica je uradno pomenila Jugoslovenski Aerotransport, izkušeni popotniki (redni gostje jugoslovanske zračne flote) pa so vedeli, da gre pravzaprav za Joke About Time.

To kruto spoznanje naju je z materjo zadelo šele na letališču v Zurichu, po nekajurnem čakanju s še nekaj naivneži (ki so se med Swissairom in JAT-om odločili za slednjega), namenjenimi v Ljubljano. JAT-ov let za Ljubljano je že krepko zamujal, moja mati pa je postajala čedalje bolj zaskrbljena in je v čedalje krajših presledkih hodila spraševat letališko uslužbenko, če je že kaj novic o našem letu. Ta ji je s profesionalnim nasmeškom in pomilovalnim pogledom vsakič znova zagotovila, da bo letalo zdaj zdaj pristalo.

Tako je moje prvo popotovanje z JAT-om postalo obenem tudi zadnje, saj sem si že v rosnistarosti osmih let prisegla, da si tako poniževalnega čakanja resnično ne morem več dovoliti. A se je resnici na ljubo kar nekajkrat, le da v manjšem obsegu, ponovilo v letih mojih popotovanj z AA.

  • Agata Tomažič