Indirekt

Sportski magazin Televizije Beograd, počeo sa emitovanjem početkom 1970-ih. Emitovan ponedeljkom od 19.00 h, na drugom programu. Uvek je pre početka išla reklama za Carnex paštete. Nervirao sam se kada idem u školu popodne, jer bih onda došao prekasno, deset minuta nakon početka. Urednik i voditelj bio je Marko Marković. Uvek je nosio džempere, a najviše je voleo one sa romboidima.

U rubrici “Naj gol” biran je najlepši gol kola, dok su posle neke problematične utakmice navijači čekali rubriku “Kutak za sporni trenutak” da potvrde svoje mišljenje o (ne)pristrasnosti pojedinog sudije. Utorkom ujutru smo se svađali da li Marko navija za Zvezdu ili Partizan, zavisno od toga da li je po mišljenju “Indirekta” sudija oštetio jedne ili druge. Obe rubrike dugo je vodio Vladanko Stojaković. Manje interesantna bila je rubrika “Kucamo na vrata zaboravljenih asova”, gde su neke deke i bake pričale kako su trčale pre četrdeset godina. Ubedljivo najdosadnije bilo je kada bi poslali ekipu da u nekom selu snimi reportažu, npr. prilog o FK Radnik iz Male Krsne, koji slavi sedamdeset godina postojanja.

Kasnije su promenili špicu i vreme emitovanja (pomereno na 20.00), i voditelja. Nije ni čudo što se ugasio. Kad god neko pomene ponedeljak i sedam uveče, kao i velikom broju ljubitelja sporta u Jugoslaviji, prve su mi asocijacije “Indirekt” i Marko Marković.

  • Nenad Cvetković