Idoli

Fotografija: Goranka Matić

Najpre je bila grupa Merlin, pa su onda Vlada i Zdenko kao Zvuk ulice na petom spratu Beograđanke svirali hitove iz 1960-ih. Onda su zajedno sa Srđanom Šaperom, Nebojšom Krstićem i Božom Jovanovićem, a pod supervizijom umetničkog fotografa Dragana Papića, osnovali grupu Dečaci. Sledeći Papićeve ideje, Dečaci su bili akteri raznih akcija koje je on fotografisao i objavljivao u časopisu Vidici: Dečaci u poseti bolnici, Dečaci crtaju grafite, Dečaci emancipuju žene….

Godine 1980. promenili su ime u Idoli. Kako je grupa, barem u javnim tumačenjima, često insistirala na tzv. medijskoj manipulaciji, tako su i fotografije Idola bile vrlo pažljivo rađene i birane. U drugom delu karijere Idole je najčešće fotografisala Goranka Matić. Grupa je za četiri godine postojanja izdala singlove: “Retko te viđam sa devojkama / Pomoć, pomoć”; “Retko te viđam sa devojkama / Maljčiki”, učestvovala na kompilaciji “Paket aranžman”, izdala mini LP “VIS Idoli” i albume “Odbrana i poslednji dani” i “Čokolada”. Najveći hit svakako je ostala pesma “Maljčiki” (Ras, dva tri… Maljčiki!).

Album “Odbrana i poslednji dani” je u više anketa proglašen najboljim domaćim rock-albumom svih vremena. U francuskom časopisu Actuel Idoli su 1983. godine uvršteni među deset najboljih mladih evropskih izvođača i to na četvrto mesto. Prve tri pozicije zauzeli su Yello, Depeche Mode i Falco. Idoli su se raspali 1984. godine, a o razlozima njihovog razlaza postoji nekoliko različitih verzija.

  • Goran Tarlać