Haustor

Na jugoslovenskoj rock-sceni teško je naći grupu koja nije snimila nijednu slabu ploču. Haustor je jedna od njih. Kroz albume “Haustor” (1981.), “Treći svijet” (1984.), “Bolero” (1985.) i “Tajni grad” (1988.) kreirali su osobenu atmosferu zasnovanu na mističnim, avanturističkim tekstovima bogatim egzotičnim slikama i muzici koja je u sebi sažimala melodije trećeg sveta, reggae, kabare i sočnost novog talasa.

Ključne autorske figure u Haustoru su predstavljali basista Srđan Sacher i pevač Darko Rundek. Njihove pesme “Moja prva ljubav”, “Neobičan dan”, “Ena”, “Šejn”, “TV man”, “Bi mogo da mogu” emotivno su obeležile odrastanje brojnih generacija i danas su obavezna muzička literatura.

Nažalost 1990. godine su prestali sa radom u toku priprema za nikada objavljen peti album koji je trebao da se zove “Dovitljivi mali čudaci”. Rundek se sa porodicom preselio u Pariz, sredinom 1990-ih je započeo impresivnu solo karijeru, objavivši diskove “Apokalipso” (1996.), “U širokom svijetu” (2000.), “Ruke” (2002.) i knjigu poezije Duhovi (2001.). Srđan Sacher je osnovao sastav Vještice, 1990-ih je živeo u Boliviji i Pragu i objavio knjigu poezije Kargo Kult (1997.).

  • Petar Janjatović