Gruntovčani

Nastavak serije “Mejaši” (1974) koju se smatra jednom od najboljih u povijesti Televizije Zagreb. “Gruntovčani” su jedna od rijetkih serija čija je popularnost zaživjela izvan okvira TV-ekrana, primjerice kroz viceve o Dudeku. Ova saga o žiteljima izmišljenoga podravskog sela u režiji Kreše Golika bila je podjednako voljena u čitavoj Jugi, što je upravo nevjerojatno s obzirom da se u “Gruntovčanima” govorila isključivo teška podravska verzija kajkavskoga dijalekta.

Likovi su bili odlično napisani, psihološki nijansirani i vrlo plastični: naivac Blaž Katalenič — Dudek, namrgođena ali dobra Regica (Smiljka Bencet), koja je uvijek štitila muža, zli Cinober (Zvonimir Ferenčić) i lukavi Presvetli (Mladen Šerment)… Iako su likovi u seriji bili izrazito lokalni, u cijeloj su ih zemlji prepoznavali i doživljavali kao svoje, što znači da su autori serije očito uboli univerzalnost naše Provincije kao stanja duha.

Još više začuđuje da su “Gruntovčani” smatrani komedijom: od teškog napjeva Ladarica na špici, predjela kao sa platna Krste Hegedušića, sirotinje, krležijanskog blata, neke arhetipske tuge ljudi u tim krajevima, njihove pomame za lakom zaradom, čak i ako to znači prevaru, do nemara društva prema njima (a ono je uvijek negdje daleko osim kad dođe kazna, poziv u vojsku ili na sud) — kakav setting za komediju! Majstorstvo Golikovo i glumaca učinilo je da ta serija, što je plesala na oštrici između tragičnog i komičnog, ne padne u totalni mrak ili opet u jeftini smijeh.

  • Đorđe Matić