Frizure

Frizura á la Lokice. Nosile se se na kraju 1970-ih i na samom početku 1980-ih za vrijeme najveće slave Zdravka Čolića. Njima je počela i uporaba okrugle četke za feniranje u nas.

Jedno je vrijeme bio u modi nekakav afro look. Sve smo bile k’o ovce.

Sjećam se da sam duuugu kosu ošišala na centimetar. Frizer me tri puta pitao jesam li se predomislila, stara nije sa mnom razgovarala tjedan dana. Poslije je slijedila faza učvršćivanja šećerom, pivom, sapunom i ostalim proizvodima iz kućanstva…

Mini-val ili trajna: navijanje na sitne viklere s dosta kiseline dok kosa ne požuti i ne izgleda kao ovčije runo. Obavezne šiške koje se sklanjaju zabacivanjem glave.

Navijanje kose u krpice do besvijesti, pa kad to odviješ, neki ti od ravnih pramenova strše. Ja sam imala krpice od platna i od najlon čarapa. Ove od platna se “izresaju” pa ti vlakna ostanu u kosi, a ove od najlona kad svežeš — bez škara odvezati ne možeš.

U Rijeci su se početkom 1980-ih počele nositi tzv. “gilda” frizure (nazvane po frizerskom salonu), na potiljku izbrijano, na licu dugačko (negdje od polovice nosa), češljalo se na stranu. Modni znak šminkera.

  • anonim.

Fudbalerka: kratka uniseks frizura s izuzetkom stražnjeg dijela koji seže najčešće od zatiljka do ramena, tzv. repovi (dužina repova je stvar prestiža); podvrsta fudbalerke je kratka frizura s jednim dugim središnjim pramenom na zatiljku. Što duži — to bolje. Glavni promoter fudbalerke sredinom 1980-ih bio je Bajaga. Uz Mitra Mirića.

  • Tamara Gruber, Ana Božičević