F klub

Diskoteka na beogradskom Filozofskom fakultetu. Početkom 1980-ih, sa zatvaranjem legendarnog Cepelina, mi, beogradski pankeri počeli smo redovno da posećujemo diskoteku F. Devedeset posto posetilaca ovog kluba bili su hipici, a sam plato ispred Filozofskog bio je mesto njihovih redovnih večernjih okupljanja. Bilo ih je u to vreme toliko da su ispunjavali čitav prostor od američke čitaonice u Knez Mihajlovoj ulici pa sve do Vasine ulice. Tamo smo upoznali Uroša Komlenovića, nedavno preminulog novinara beogradskog nedeljnika Vreme, jednog od retkih, ako ne i jedinog, hipika koji je slušao pank. Na ovaj plato dolazili su i pojedini članovi budućeg benda Električni orgazam, i to obično ispred same američke čitaonice. Pošto su u to vreme studenti prve godine fakulteta odlazili u junu ili julu na nekoliko dana vojne vežbe, sećam se da sam jedne letnje večeri ugledao Gileta iz Orgazma u vojnoj uniformi sa zihernadlom na njoj.

Među svim tim hipicima u diskoteci F, mi pankeri bili smo osuđeni da provedemo po dva ili tri sata slušajući Doorse ili Zeppelline, čekajući da nam puste onih par stvari zbog kojih smo tu i dolazili. Dj u F-u bio je Dača, danas urednik džez-programa u beogradskom SKC-u. Vikendom bi za nas puštao šest ili sedam pesama bendova poput Sex Pistols, Clash, Stranglers, Ramones, B-52’s, Madness, Sham 69. Nakon toga klub bismo napuštali zadovoljni, bez osećanja da smo u neku ruku prevareni.

Ipak, svako na kraju dobije sopstvenih pet minuta. Naših pet minuta pretvorilo se u punih pet sati kada je legendarni Bg-novinar Petar Luković organizovao pank-veče u klubu F i puštao sva najozbiljnija pank i novotalasna imena, usput nas obaveštavajući o raznim novitetima pa i o tužbi koju je u to doba protiv njega, zbog negativne recenzije u Džuboksu, podnela beogradska starleta i plesačica, Lokica Stefanović.

  • Branko Rosić