Džirlo

“Džirlo-devojka — manekenka koja govori!”

Paleta proizvoda koji su se 1980-ih, putem telefona, mogli naručiti i dobiti na kućnu adresu posredstvom bosanske firme čiji je osnivač Bata Džirlo. Zbog svoje beskorisnosti i kvaliteta (hit-proizvod bio je Stomak eliminator, sprava za vježbanje), vrlo brzo su ušli u žargon kao nešto najlošije što čovek na tržištu može naći.

Ipak, u uslovima solidnog standarda, male ponude novotarija i potrošačkog mentaliteta ljudi iz tadašnje SFRJ, Džirlo proizvodi su, uz pomoć motoa “Za Džirlo ljude, Džirlo proizvodi”, našli svoje mesto na tržištu, tako da se vlasnik relativno brzo obogatio. Ostao je upamćen i slogan za devojke koje su promovisale proizvode: “Biti Džirlo djevojka, to je dobro plaćen posao!”, što su zlonamerni često povezivali sa prostitucijom.

Džirlo ludnica je toliko prodrla u narodnu svijest da su je parodirali i “Nadrealisti”, najakutniji komentatori naše zbilje. Skeč sa Brankom Đurićem-Đurom: on, maljav a prerušen u ženu, s bosanskim naglaskom grmi prijeteći u basu: “Bud’ i ti Džirlo djevojka”. Mora se ipak priznati da je riječ o jednom od prvih suvremenih marketinških poteza na domaćem tržištu, sasvim u duhu raznih TV-shoppinga koji sad caruju TV-ekranima od Amerike do tranzicijskih zemalja.

  • Dragan Odžaklijević, Dejan Kršić, Đorđe Matić