Ćele kula

Kula

Nisam nikad bio u Nišu, niti sam ikad vidio ovaj spomenik, ali u mojoj pubertetskoj imaginaciji već sama ideja ove “građevine” bila je dovoljna da dovede do usijanja referencijalno-citatnu svijest.

Ratna kula u koju su 1809. (šokiralo me pročitati, mislio sam mnogo ranije!) Turci ugradili na stotine srpskih glava, što su, osušene, činile jedinstven reljef — spomenik predstavlja vrhunac, ključno mjesto domaće “gotike”. Kroničar Francuske revolucije i pjesnik De Lamartine bio je impresioniran ovim spomenikom, pisao je o njemu u svojim dnevnicima-putopisima te ga tako stavio na evropsku kulturnu mapu. Nije ni čudo: kakav image — zid napravljen od krupnog nejednakog kamenja, a iz njegovih udubina proviruju lubanje u nijemom kriku. Heavy metal!

Trebalo je biti takav genijalni dizajner i ilustrator kao Jugoslav Vlahović da se shvati vrijednost same slike — njena asocijativnost, metaforičnost i simbolika su apsolutno neiscrpne. Usklik koji sam maločas spontano napisao pokazuje da u svojoj asocijaciji nisam sam: jedna ruska rock-grupa nosi ime ovog niškog spomenika.

  • Đorđe Matić