Brojke i slova

Jedan u nizu kvizova enigmatičara Laze Goluže; voditeljica Vedrana Međimorec (koja je na tom mjestu naslijedila Ivana Hetricha), atmosfera tjeskobna, boli te iznutra, za ne vjerovati! Sastoji se od dva dijela, kao što i govori ime: brojke i slova.

Slova: dva natjecatelja sjede sa lijeve i desne strane i voditeljica najavljuje igru koja počinje: Sada! “Suglasnik! Samoglasnik! Samoglasnik! Samoglasnik! Suglasnik! Suglasnik! Suglasnik! Samoglasnik!” (…) Voditeljica vadi samoglasnike lijevom, a suglasnike desnom rukom (ili obrnuto, nije bitno…); uglavnom, nakon što posloži sva slova počinje minuta i pol koncentracije uz kvaziopuštajuću muziku od koje te također boli (Stanley Jordanova instrumentalna obrada pjesme “Eleanor Rigby” Beatlesa)… Potom natjecatelji pokazuju najdužu riječ koju su uspjeli složiti od izvađenih samoglasnika, suglasnika, suglasnika, suglasnika… Provjere je obavljao član žirija, dr. Klaić, prelistavajući rječnik. Naravno, pobjeđuje onaj koji ima riječ sa više slova. Time završava prvi dio kviza i pogledat ćemo malo ekonomsko propagandni program.

Brojke: dakle, ta dva ista natjecatelja sada nasumce izvikuju brojeve redova u kojima stoje kartice sa brojevima: “Prvi red! Drugi red! Prvi red! Četvrti red! Treći red! Prvi red! Prvi red! Četvrti red!” Nakon što hostesa Maja pokupi sve te kartice i posloži ih, podiže ruku prema tasterima koji aktiviraju okretanje brojaka od 0 do 9. Moguće kombinacije su od 000 do 999, pošto je bilo tri tastera. Cilj je da se bilo kojom matematičkom operacijom dođe što bliže, a po mogućnosti i da se dobije baš onaj broj koji je dobiven pomoću tri tastera koje je pritisnula šarmantna hostesa. Slatko. Ponovo slijedi minuta i pol tjeskobe i duševnog napora uz istu morbidnu muziku i kada vrijeme istekne, na scenu stupa dr. Neven Elezović, matematičar koji se zabavljao brojkama: “Dakle, ja sam broj 723 dobio tako da sam 25 pomnožio sa 10, pa nakon toga sam tih 250 pomnožio sa 5, dobio sam 1000, oduzeo četvrtu potenciju sedamdeset tisuća devetsto osamdeset i četvrtog korijena iz 17 i dobio 721”. Za to vrijeme, lik na ploči je pratio i pisao markerom koji je toliko škripao da su se svi u studiju ježili. Za kraj je još objasnio kako je to on smislio tako da svima bude lakše. Potom EPP i nakon toga nastavljamo u revijalnom tonu…

Igra je nakon propasti postala toliko popularna da su napravili “kućnu verziju” nazvanu “Brojke i slova ispod vašeg krova”, koja se jedno vrijeme prodavala po osnovnim školama. Dečki iz “Top liste nadrealista”, treba li reći uopće, sjajno su ih parodirali.

  • Mario Kralj, Petar Gotovac, Dragoljub Pokrajac