Borike

“Ploča koju držiš u rukama pripremljena je u Borikama” — glasio je slogan koji je pratio dva albuma Bijelog dugmeta iz polovine sedamdesetih godina dvadesetog veka. Leto 1975. članovi benda su proveli u ovom selu blizu Rogatice u istočnoj Bosni pripremajući svoj drugi LP “Šta bi dao da si na mom mestu”. Ta ploča je bila prvi diskografski mega-bestseler u SFRJ. Pisalo se da je broj prodatih ploča nadmašivao broj gramofona u našoj zemlji.

Na slikama iz bukleta velikog koliko i LP ploča prikazani su članovi Bijelog dugmeta u pejzažu Borika. Na fotografijama Dragana S. Stefanovića nalaze se: Goran Bregović na belom konju u punoj konjičkoj opremi, Zoran Redžić koji seče drva, Željko Bebek koji se plašio konja pa je fotografisan sa zecom kojeg vadi iz mađioničarskog cilindra, dok Vlado Pravdić nosi ovcu oko vrata. Samo Ipe Ivandić nije prikazan u toj seoskoj idili već kako, okružen bakljama i go do pojasa, udara u svoj grandiozan komplet bubnjeva. I sledeći album Bijelog dugmeta (“Eto, baš hoću”) pripreman je na istom mestu. R‘n’R je 1970-ih bio najbitnija sporedna stvar na svetu, pa su mnoge novinarske ekipe došle u Borike da naprave reportažu. Ciklus je ponovljen, uključujući i zaradu.

Ovi redovi nastaju 21. marta 2002. godine. Rock ‘n’roll je poklekao pred fudbalom i filmom. Danas fudbaleri Owen i Beckham imaju više prodatih postera i podeljenih autograma od grupe Oasis. Na našim prostorima stvari su još gore. Koga briga gde nove albume spremaju Pips, Chips & Videoclips ili Darkwood Dub. Goran Bregović je uspeo da proda svoje pesme širom sveta i da napuni parisku Olimpiju. Ipe Ivandić je početkom 1990-ih otišao zauvek, skočivši u nepovrat sa krova beogradskog hotela Metropol. Željko Bebek je više od deset godina hrvatski estradni pevač. Godine 2001. doputovao je iz Zagreba u Beograd, autoputem koji se nekada zvao “Bratstvo-Jedinstvo”, da bi snimio duet sa nekadašnjom srpskom turbo-folk zvezdom Mirom Škorić.

A Borike uživaju u post-dejtonskom miru i možda pune redove na papiru nekog senzibilnijeg pripadnika SFOR-a.

  • Branko Rosić