Aranđelović, Miroljub-Kemiš

Sjajni srbijanski harmonikaš, nagrađivan u zemlji i inozemstvu (na nekom su ga natjecanju proglasili čak najboljim na svijetu) i jedna od sivih eminencija “narodnjačke” scene 1980-ih. Vrlo mlad pročuo se zbog svog stila sviranja (nevjerojatna brzina i unatoč tome čistoća zvuka), kao i zbog afera s pjevačicama. Muž i mecena kasnije “kraljice tuge”, Tine Turner novokomponirane pjesme, Vesne Zmijanac, poslije u vezi i s nekim manje značajnim ženskim “zvezdama” srpskoga Nashvillea, a potom i dugogodišnji muž i pratitelj Zorice Brunclik.

Ostao upamćen po, za tadašnje narodnjake, podužoj kosi i pokeraškom osmijehu — to jest pomalo ukočenom izrazu lica sa samo jednom polovicom usana razvučenom u osmijeh — i spuštenim, “psećim” obrvama.

Iako je, uglavnom, stajao u pozadini, prateći zvijezde koje su bile mahom pjevači, takvim, misterioznim izrazom lica, privlačio je pažnju publike, u ovoj vrsti glazbe tradicionalno nepažljivoj prema bilo kome osim lead vokala.

Iako harmonikaško-bračni par Radojka i Tine Živković ostaju neprikosnovene zvijezde ovog instrumenta, Kemiš je skinuo s trona dotadašnjega najpoznatijeg solo svirača i također legendu in his own right, Branimira Đokića. Neka od kola koje je Kemiš snimio ubrajaju među najbolja ikad snimljena (a u toj je vrsti glazbe konkurencija žešća nego u drugima), a zanimljivi su i njihovi naslovi: “Ševa” (slavni vlaški standard), “Resavski žubor”, “Batin vez”, “Dadino kolo”, “Jelenino kolo”, “Prstolomka kolo” (samoobjašnjavajući naslov) i dr.

U filmu Crossroads stari crni blueser objašnjava mladom bijelom da je pravi (usni) harmonikaš onaj koji zna skinuti ritam i zvuk jurećeg vlaka. U svom možda najboljem trenutku, Kemiš u temi “Orijent ekspres” čini upravo to isto, stvarajući autentičnu, balkansku varijantu gorenavedene zakonitosti. Muzički oponaša putovanje vlaka — od ubrzavanja, zahuktavanja stroja do pune brzine pa do ponovnog usporavanja i ulaska vlaka u stanicu. Južna pruga, indeed!

  • Đorđe Matić